torstai 19. toukokuuta 2016

Raksa, parisuhde ja häät

Päivitelläänpä nyt tätäkin blogia välillä. Häihin on kohta enää kolme kuukautta aikaa ja kutsut saadaan toivottavasti lähtemään tässä ihan kohta. Mutta tämä postaus ei koskekaan niitä vaan luvassa onkin parisuhdeasiaa ja meidän tilanteessa se liittyy aika luontevasti raksailuun.

Oikeastaan koko kuluneen vuoden alkupuolisko on pyörinyt raksan ympärillä. Ei ole hirveästi tarvinnut miettiä mitä tekisi iltaisin ja viikonloppuisin. Mutta nyt ei olekaan enää raksaa vaan koti. Noin viikko sitten pääsimme viimeinkin viettämään ensimmäisen yön uudessa kodissa ja viime lauantaina saimme muutettua viimeisetkin tavarat vuokrakämpästä uuteen taloon. Talo ei tietenkään ole vielä täysin valmis, ulkohommia riittää vielä vaikka kuinka ja sisälläkin on kaikenlaista pientä viimeistelyhommaa. Mutta joka tapauksessa, raksasta on tullut koti. Vaikka siis edelleenkin raksaillaan iltaisin, voidaan nyt keskittyä myös jo vähän muihin juttuihin. Ajattelinkin kirjoitella siitä, miten parisuhde kesti tämän projektin ja miten onnistuu häiden järjestely raksan ohella.

Meillä oli jo raksaprojektin alussa aika selvät sävelet. Todettiin, että jos ei parisuhde tällaista kestä, niin ei se sitten kestäisi muitakaan vaikeita juttuja. Ja toisaalta asennoiduttiin niin, että rakennusaika kestää vain noin vuoden eikä se ole oikeasti kamalan pitkä aika. Eikä se ollutkaan. Lopulta se meni aika hujauksessa. Oli kovat suunnitelmat viettää parisuhdeaikaa raksan ulkopuolella säännöllisesti, mutta toisin kävi: vietettiin parisuhdeaikaa raksalla. Tällainen tietysti vaatii sen, että kumpikin on ihan satasella mukana projektissa ja haluaa viettää paljon aikaa uuden kodin rakentamisessa. Toki mies hoiti rakennusasioita enemmän, mutta mitä pidemmälle pintavaiheeseen päästiin, sitä enemmän olin hommissa myös itse. Ja voisin ryhtyä tähän myös uudestaan, vaikka niitä huonojakin hetkiä koettiin.

Kaasolleni juuri totesin, että oikeastaan oli tosi hyvä, että rakennettiin talo ennen naimisiin menoa. Opin todella paljon, enkä pelkästään rakennusasioista, vaan myös itsestäni ja miehestä. Rakennusaika toi vähän erilaisia ominaisuuksia esiin meistä kummastakin. Esimerkiksi itse huomasin olevani aika järjestelmällinen ja niuhon tarkka joissakin asioissa. Aikaisemmin olin aina ajatellut miehen olevan meistä se tarkempi, mutta nyt roolit tuntuivat vaihtuvan erityisesti loppua kohden. Jotenkin on siis entistä varmempi olo koko suhteesta ja voin todella luottaa siihen, että tätä eivät mitkään ihan pienet vastoinkäymiset kaada. Olemme saaneet yhdessä aikaiseksi talon. Se on vaatinut neuvotteluja, kompromisseja ja vääntämistä, mutta toisaalta olemme huomanneet olevamme samaa mieltä aika monista asioista ja yhteinen arvopohja on varmasti nyt vahvempi kuin ennen. Kaikenkaikkiaan itse olen kokenut tämän ennen kaikkea suhdetta vahvistavana kokemuksena.

En tietenkään sano, että kaikkien kannattaisi rakentaa talo ennen avioliittoa. Ei tällainen varmasti kaikille sovi missään nimessä :D Mutta ehkä suhdetta olisi hyvä jollakin tavalla testata ennen alttarille astelua, toiset tekee sen isommin ja toiset pienemmin. Ei siis pidä kuvitella, että rakentamisessa olisi mitään romanttista. Ei sinnepäinkään. Se on kaikkea muuta kuin romanttista. Kun kumpikin on raksapölyn ja maalin tahrimissa raksavaatteissa ja kello on yksitoista illalla, ei päässä pyöri ihan hirveän romanttisia ajatuksia. Lähinnä tekee mieli vaan käydä nopeasti suihkussa, että pääsisi jo nukkumaan. Ja niinhän se yleensä meneekin.

Mitä sitten tulee häiden järjestämiseen raksan rinnalla? Raksa vie aika luonnollisesti voiton. Häät alkaa tuntua ihan pikkujutulta. Olen todella onnellinen, että suunnittelin häät pitkälti jo ennen kuin raksailu ehti kunnolla alkaa. Olin varannut kaikki olennaiset jutut (paitsi sen vihkijän) ajoissa ja suuret linjat + osa yksityiskohdistakin oli mietitty jo viime syksynä. Kovan luokan ennakointia, mutta tässä tilanteessa erittäin toimiva ratkaisu. Ja onneksi lähetettiin ne save the datet... Muuten meidän häissä ei olisi varmaan vieraita ollenkaan :D

Tiivistettynä tämän postauksen ajatukset: talon rakentaminen ei välttämättä tuhoa parisuhdetta, se voi jopa vahvistaa sitä, mutta jos haluat järjestää häät raksailun ohessa, ole ajoissa ja ennakoi vähän liikaakin.


4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos :) Olipahan puristus, mutta nyt on pahin jo takana :D

   Poista
 2. Onnea vielä tätäkin kautta uuteen kotiin! :)

  Me ollaan vasta niin alussa rakennusprojektissamme, että homman rankkuus vähän jännittää, vaikka yhteisiä vuosia onkin jo takana. Olemme rempanneet aika paljon yhdessä ja olemme hyvä tiimi, mutta talonrakennus on kooltaan vähän eri luokkaa kuin pintaremontit. Alkuun sovimme, että viikossa täytyy olla myös yhteinen raksaton päivä. Vielä sellaista ei ole näkynyt, kun ei malteta kumpikaan pysyä poissa tontilta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Meillä oli kanssa paljon puhetta raksavapaista päivistä, mutta eipä niitä sitten kertynytkään kuin ihan muutama koko raksailun ajalle :D Mutta ei kai siinä mitään pahaa ole, jos kumpikin tykkää olla hommissa, parisuhdeaikaa kai sekin on ;)

   Poista