keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Vihkijäongelma...


Pitihän se arvata, että ei näitä häitä ihan ongelmitta järjestetäkään. Tässä olisi nyt sellainen ihan pikkuriikkinen ongelma kuin vihkijän varaaminen. Laitoin jo viime vuonna hyvissä ajoin kyselyä sekä maistraatille että käräjäoikeudelle vihkijästä elokuiselle lauantaille. Maistraatin vastaus oli, että asiaan kannattaisi palata uudestaan vuoden vaihteen jälkeen ja käräjäoikeus taas venytti seuraavan kyselyajankohdan peräti neljään kuukauteen ennen häitä. No, vuoden vaihduttua aloin tietysti heti pommittaa maistraattia sähköpostilla ja sainkin mahdollisten virka-ajan ulkopuolisten vihkijöiden yhteystiedot. Innoissani laitoin heti sähköpostia yhdelle heistä (toisella loppuu vihkioikeus huhtikuussa ja kolmas oli Jyväskylässä) vain saadakseni vastauksen: "Palaan 11.1.". Siispä odottamaan vastausta. Jota ei tietenkään edelleenkään ole tullut. Pitää varmaan yrittää soittaa tälle kyseiselle virkamiehelle heti ensi viikon alussa, jos vastausta ei edelleenkään kuulu.

Sain myös huomata olevani yksi monista samaisen asian kanssa painivista. Facebookin hääryhmässä on jo kunnon ketju Tampereen huonosta virka-ajan ulkopuolella tapahtuvien vihkimisten tilanteesta. Ilmeisesti myös viime vuonna monet ovat kamppailleet vihkijän saamisesta. Mutta miksi, miksi tämä asia on niin hankala toteuttaa? Siviilivihkimisten määrä on moninkertaistunut ja viime vuonna taidettiin suorittaa enemmän siviilivihkimisiä kuin kirkkovihkimisiä. Mikseivät siis maamme virkamiehet ole heränneet tähän melko helppoon ylimääräisten tienestien hankkimisen tapaan? Siviilivihkiminen virka-ajan ulkopuolella ja juhlapaikallahan on siis maksullinen. Tahdon maksaa tässä tilanteessa 200€ + matkakustannukset. Jos valtiolla siis menee taloudellisesti huonosti, niin mikseivät nämä rahat kelpaa? Itse olen ainakin erittäin valmis pulittamaan tämän summan siitä ilosta, että meidät vihitään juhlapaikalla kaikkien vieraidemme läsnäollessa. Mutta tähän tarvitsisi nyt vaan saada joku hoitamaan se vihkiminen.

Tästä tuli nyt vähän avautumispostaus, mutta tämä asia on aika tärkeä noin niinkun koko häitä ajatellen. Eihän häitä kai voi järjestää, jos ei mene oikeasti naimisiin? Toki vaihtoehtona on mennä naimisiin vaikkapa perjantaina ja juhlia lauantaina, mutta tämä on kyllä ihan viimeinen vaihtoehto. Haluan, että hääpäivämme on juurikin sama päivä, jolloin vihkimistä myös juhlimme. Nyt selvityksen alla on kaikki mahdolliset tutun tutun tutun tutut, josko heidän joukostaan löytyisi sopivaa virkamiestä (tuomari, notaari ja henkikirjoittaja ilmeisesti ainakin käyvät), joka suostuisi yhtenä kesälauantaina hommiin maksimissaan viideksitoista minuutiksi. Eikä keihästä ole vielä heitetty kaivoon maistraatin ja käräjäoikeudenkaan suhteen. Jotenkin tällaisen asian haluaisi kuitenkin saada hoidettua pois päiväjärjestyksestä aika pikaisesti.

Muita saman ongelman kanssa painivia?

6 kommenttia:

 1. Tavallaan kyllä. Meillä oli alunperin ajatuksena, että juhlapaikalle tulisi vihkijä (häämme ovat Sastamalassa, eli Tampereelta vihkijä tulisi) mutta juurikin tuon vuoksi päädyimme menemään etukäteen maistraatissa naimisiin ja sitten juhlapäivänä pidämme juhlapaikalla oman seremonian, johon ei siis mitään virallista vihkimistä tule. Olimme viime kesänä ystäväpariskunnan häissä ja heillä oli samanlainen järjestely, joka toimi mielestämme hyvin. Kuullostaa varmasti vähän sekavalta tämä selitys, blogiin on jossain vaiheessa tulossa postaus aiheesta :D Onnea vihkijän metsästykseen, eivät he loputtomiin voi piileskellä :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän mekin tuollaiseen ratkaisuun sitten päädytä, jos ei vihkijää vaan löydy. Ärsyttää vaan, että sitten pitää taas suunnitella juhlien aloitusta uusiksi ja miettiä millainen seremonia järjestetään. Vihkijät saisivat siis tulla jo esiin piiloistaan :D

   Poista
 2. Hyvinkään maistraatista on kuulema vihkijä joskus lähtenyt pidemmällekin vihkimään. Toki nostaa matkakustannuksia, mutta jos ei se ole ongelma, niin kannattanee kysyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitetaan muistiin, jos oikein hankalaksi menee!

   Poista
 3. Helsingissä on ihan yhtä sekavaa, välillä tuntuu että jopa sekavampaa. Mä olen yksi niitä onnellisia, jotla ovat onnistuneet saamaan vihkiajan. Mutta siis mullakin kävi niin, että soittelin jo vuosi sitten, jollon sanottiin että vasta tämän vuoden puolella saa aikoja. Loppuvuodesta joku oli kuitenkin Helsingistä jo saanut ajan, ja soitin uudestaan. Puhelimessa sanottiin että ei onnistu. Laitoin sähköpostin perään, ja sitten mulle soittikin jo vihkijä.
  Helsingin maistraatista kun olet yritäänyt saada vihkijää, sulle on kerrottu kolmea tarinaa (juuri sieltä facebookista poimittuja):
  1. vasta vuonna 2016
  2. ainoastaan sähköpostilla
  3. vasta 4 kuukautta ennen

  En tiedä onko kyse siitä, että vihkijä itse päättää oman päivystyspäivän aikansa, ja toiset on sitä mieltä että katsovat vasta lähempänä. Oli syy mikä tahansa niin olen todellakin sitä mieltä että sitä pitäisi kyllä korjata. Oon ihan samaa mieltä, että mieluusti maksan 200€ jos saan vihkijän paikan päälle, mutta palvelua voisi kyllä parantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummallista touhua. En voi ymmärtää, miten tällainen asia on tehty näin hankalaksi. Luulisi, että vihkijöitä virka-ajan ulkopuolellekin saisi jo varattua vaikka netistä samoin kuin maistraatin vihkiaikoja muutenkin...

   Poista