tiistai 10. helmikuuta 2015

DIY-herkut häihin?

Minä ja sulhaseni olemme molemmat aikamoisia herkkuperseitä ja sokeri on meidän elämän suola. Onneksi ollaan ainakin tähän asti pysytty kohtuuden rajoissa. Häissämme ollaan kuitenkin todennäköisesti kohtuudesta kaukana, mitä herkkuihin tulee. Paikkaa ei ole (edelleenkään) varattu, mutta herkkubuffaa ollaan kyllä jo mietitty. Meidän häissä herkuttelu ei tule jäämään vain karkkeihin, vaan tarjolla on pakko olla myös ihania leivonnaisia. Tykkään itse leipoa ja yleensä kun meille kutsutaan joku kylään, on tietysti leivottava jotain kun on muitakin syöjiä kuin vain me kaksi. Testaan erilaisia reseptejä ja kirjoitan parhaat ylös omaan reseptivihkooni. Ajattelinkin, että voisin tuolta vihkoni kätköistä jakaa vähän reseptejä, jos löytyy vaikka muitakin kotileipureita. Vielä en tiedä mitä kaikkea meidän herkkupöydästä tulee löytymään, mutta ainakin macaronseja, joita tilasin jo siskoltani ja ehkä tuunattuja herrasväen pikkuleipiä.

Mutta laitetaanpa ohjetta jakoon (alunperin jostakin lehdestä).

Viileät vadelmaruudut


Pohja:
125 g voita/margariinia
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa

Täyte:
6 dl pakastettuja vadelmia (tai mansikoita, mustikoita, punaherukoita... you name it)
2,5 dl sokeria
1,5-2 dl sitruunamehua
3 sitruunan kuori pieneksi raastettuna
3 valkuaista
1 kokonainen muna
1,5 dl vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa

Ota vadelmat (tai muut marjat) sulamaan jääkaappiin yön yli
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Leikkaa n. 22x22 cm neliövuuan pohjalle ja reunoille leivinpaperi ja voitele paperi.
Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri.
Lisää vaniljasokeri, jauhot ja ripaus suolaa.
Älä vaivaa, ettei taikinasta tule sitkeää!
Painele taikina vuokaan leivinpaperin päälle (ei reunoille!).
Esipaista pohjaa uunin alatasolla 25-30 min.
Jäähdytä.
Kaada vadelmat kulhon päälle asetettuun siivilään.
Painele lusikalla vadelmista mehu kulhoon ja kaavi myös siivilän ulkopuolelle jäävä "töhnä" mehun joukkoon.
Sekoita vadelmamehu, sokeri, sitruunamehu ja sitruunan kuori sekä loput aineet.
Lisää jauhot vähitellen mieluiten siivilän läpi.
Kaada täyte pohjan päälle ja paista n. 30 min uunin keskitasolla.
Jäähdytä.
Pakasta vähintään 3-4 tuntia (itse pakastan yön yli).
Ota jääkaappiin sulamaan viimeistään pari tuntia ennen tarjoilua.
Nosta hiukan lämmennyt leivonnainen vuuastaan paperin avulla ja leikkaa kuutioiksi.
Koristele ja nauti!



Itse olen täytteessä sekoittanut vadelmaa ja mansikkaa ja tästä yhdistelmästä tuli jotenkin ihanan marjapuuromainen. Ihan kauhean kuumille hellepäiville tämä ei oikein sovi, koska menee aika veteläksi, jos on pidempään lämpimässä. Syyshäissä näitä ehkä kuitenkin voisi laittaa esille herkkubuffaan.

4 kommenttia:

  1. Minäkin aion leipoa jotain itse häihimme. Olisi ihana saada oma kädenjälki näkymään. :) Leivonnaisesi näyttää hyvältä! Joskus voisi kokeilla tätä. Kunhan tosiaan on joku muukin syömässä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa testata! Itse olen tehnyt noita myös kesäillanistujaisiin ja toimii itseasiassa aika kivasti, kunhan saa välillä viileään.

      Poista
  2. Hei, haastoin sut pohtimaan unelmien polttareitasi, jos kukaan muu ei sitä vielä ole tehnyt :)

    VastaaPoista