sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Selvää säästöä

Aikaisemmassa postauksessa mainitsin, että meillä meni hääbudjetti säästölinjalle. Alunperin oltiin ajateltu käyttää juhlintaan noin 10 000€, mutta nyt summa on saatava maksimissaan 8000€ tai mieluummin vaikka alle. Alunperinkään emme olisi halunneet laittaa kymmentätuhatta yhteen päivään, mutta laskettiin, että sen verran sadan hengen häät suurinpiirtein vaan maksaa. Mistä siis pihistää, kun aikaisemmassakaan budjetissa ei ollut juurikaan mitään ylimääräistä? Todettiin, että pienistä jutuista koostuu isompi summa eli piti alkaa nipistää budjettia vähän sieltä sun täältä.

Kuva täältä

Vierasmäärä on ehdottomasti se mistä säästötoimenpiteet kannattaa aloittaa. Jokainen vieras maksaa kuitenkin summan x, joka jo kymmenelläkin kerrottuna on useampia satasia. Emme halunneet alkaa hirveästi karsimaan, koska listalla on lähinnä meille oikeasti tärkeitä ihmisiä ja haluaisimme oikeasti heidät kaikki juhlimaan kanssamme. Toki vaihtoehtona olisi myös ihan todella pienten häiden järjestäminen, mutta silloin pitäisi koko homma suunnitella täysin uusiksi tilasta lähtien. Siihen ei nyt viitsitä ryhtyä. Nyt vieraslistamme käsittää sadan hengen sijaan 90 ja siihen määrään sen on nyt jäätäväkin. Säästöä syntyy siis kymmenen hengen ruokien ja juomien verran, mikä ei itseasiassa ihan pieni summa olekaan.

Hääkuvauksen saamme todella edullisesti miehen kontaktien kautta eli siitä ei lähdetä enempää tinkimään. Kuvat ovat edelleen meille tärkeitä.

Live-musiikki on toivelistalla pienemmästä budjetista huolimatta. Hääkeikasta olen jo hiukan alustavasti jutellut opiskelijakaverini kanssa, jolla on bändi. Heidän keikkapalkkionsa on reippaasti alle sen, mitä "oikeat" hääbändit pyytävät, mutta musiikki edelleen hyvää fiilistä luovaa. Ruokailun ja loppuillan musiikista saa vastata Spotify eli ei kun listoja tekemään!

Kuva täältä

Juomat haetaan varmaankin Virosta (kuten kaikki muutkin pihistelijät) ja yritetään valita hyviä, mutta aika edullisia juomia. Laatikkoviinit ovat tietysti halvempia kuin pullot, mutta pullot kauniimpia pöydissä. Tämä saatetaan ratkaista kaatamalla laatikkoviinit karahveihin ruokailua varten. Myöhemmin illalla laatikoilla ei ole niin väliä.

Sormukset jätetään varmaan tällä erää hankkimatta ja ostetaan vihkisormus (-sormukset) myöhemmin, kun niihin on paremmin varaa. Ihan hyvin voidaan mennä naimisiin käyttämällä kihlasormuksiakin. Mieluummin ainakin itse valitsen sormuksen niin, ettei budjetti hengitä niskaan koko ajan. Ehtii sitä sitten katsella koko loppuelämän :)

Koristeisiin ja paperituotteisiin käytetään sen verran mitä budjetti antaa periksi. Pikkuhiljaa ostamalla ei varsinaisesti tule säästöä, mutta toimii paremmin kuin ison summan käyttäminen kerralla. Hiukan noita koristeita onkin jo tullut keräiltyä, kun on osunut hyvä tarjous kohdalle. Ja pullokeräys on käynnissä tietysti edelleen.

Kuva täältä

Sitten se pihistyskohde, mikä tuottaa ehkä eniten päänvaivaa: pukeutuminen. Mies osti alkuvuodesta uuden puvun, mikä käy varmasti myös omaan hääjuhlaan. Uudet kengät varmaan tarvitsee miehelle ostaa ja ehkä liivi tms. tuomaan vähän lisää juhlavuutta. Itseltäni kengät löytyy jo, koruja en oikeastaan käytä, laukkua en välttämättä tarvitse ja jonkun hiuskoristeen saan tehtyä itse edullisesti. Mutta se puku. En ollut ajatellutkaan käyttää siihen valtavia summia, mutta nyt pitää kyllä tiputtaa tuosta euroja vielä entisestään. Vaihtoehdot ovat oikeastaan käytetty, DIY tai superalennus liikkeestä. Superalennuksiin en oikein usko ja DIY on nyt viimeinen vaihtoehto ajanpuutteen vuoksi. Käytettyjä pukuja olen selaillut viime syksystä asti ja nyt sitten vähän tarkemmin. Toisinaan näissäkin on pyyntihinnat vielä aika korkealla, mutta myös kalliimpien mallistojen pukuja löytyy välillä todella edullisesti. Pakko paljastaa nyt, että olen sopinut yhdestä puvusta sovituksen viikon päähän! Jännittää aika paljon, koska tuo puku on sellainen mitä olen netissä ihaillut, mutta todennut sen ylittävän kaikki mahdolliset hääpukubudjettini reippaasti. Nyt olisi mahdollisuus ostaa se alle kolmanneksella alkuperäisestä hinnasta. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, voi mulla olla hääpuku jo viikon päästä kaapissa odottamassa. Muokkausta tuokin tulisi vaatimaan jonkin verran, mutta muokkausten kanssakin se jäisi alle alkuperäisen budjettini. Peukut pystyyn siis!

Millaisia pihistyskohteita muilla on? Tai mistä olisit valmis pihistämään, jos budjettia pitäisikin pienentää?


9 kommenttia:

 1. Hyviltä suunnitelmilta kuulostaa! Juuri näistä kohteista saa pienennettyä häihin kuluvaa summaa :) itse aion myös koota hääkimpun ja pöytien kukat omasta puutarhasta/luonnosta/marketista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Kukathan tuosta unohtuivat. Niihin ei kyllä haluta suuria summia tuhlata. Pitää valikoida mahdollisimman edullisia lajeja ja hyödyntää tosiaan myös markettikimppuja :)

   Poista
 2. Aika samanlaisia pihistyskohteita on, vaikka tässä tuli myös muutama hyvä vinkki, että missä kannattaa säästää, jos budjetti ykskaks pieneneekin - esimerkiksi tuo vihkisormushankinnan lykkääminen varmasti meilläkin toimisi, jos tarve vaatii.

  Itse hommasin hääpuvun näin aikaisin (puolitoista vuotta ennen häitä...) juuri hinnan takia. Usein käytetyistäkin puvuista pyydetään kyllä aika korkeita hintoja, mutta niistä kannattaa vielä yrittää tingata :) Oma pukuni oli jo valmiiksi tosi edullinen, mutta tinkasin vielä 50e pois, koska budjetti hääpukuun on kohtuupieni ja tosiaan puvun muokkaaminenkin maksaa. Nyt on kuitenkin puku, jolla pitäisi pysyä budjetissa. Toivottavasti sullakin tärppää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytettyjen pukujen kanssa kannattaa tosiaan olla ajoissa liikkeellä, että ehtii selailla valikoimia tarpeeksi kauan. Heti kun hyvä osuu kohdalle, niin ostamaan vaan. Pitääkin muistaa tuo tinkiminen, jos alan hieroa kauppoja ihan tosissaan :D

   Poista
 3. Niin ehkä kannattaa käyttää just noita vihkisormuksen lykkäys suunnitelmia, koska ei vieraitakaan voi/kannata ihan loputtomiin vähennellä. Meillä käväsi hääbloggaajamiitissä eräs käsikirjoittaja, joka osuvasti totesi, että ainut asia, joka myöhemmin harmitti, oli se ettei kaikkia vanhoja kavereita oltu kutsuttu - ei vanhempana välttämättä enää niihin kaikkiin tule kunnolla törmättyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskusteltiin kyllä jonkin verran vieraiden karsimisesta, mutta sitten todettiin, ettei juhla ole samanlainen ilman vieraita eikä pienet häät ehkä kuitenkaan ole meidän juttu. Itseäkin saattaisi jälkikäteen harmittaa, jos jättäisin osan ystävistämme kutsumatta.

   Poista
 4. Itse en todellakaan halua käyttää paljoa rahaa häihin, joten kaikki mikä ei ole tarpeellista pois listalta. Vieraita meillä on noin 80, joten suurin osa rahoista juomaan ja ruokaan. Ebay ja ikea auttavat! Meidän budjetti näyttää tällä hetkellä 4000€.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, teillä on tosi pieni budjetti! Voi kun itsekin saisi kiristettyä summan noin pieneksi, mutta valitettavasti meillä pelkkä ruoka ja juoma on yhteensä melkein 4000€ :/

   Poista
  2. Meillä tosin tuo plussaa se, että kaverit osaa soittaa, niin ei mee rahaa bändiin ja yksi kaveri on valokuvaaja, joten siihenkään ei mee. Kiristystä auttaa myös helpot, halvat koristeet ja kukat kerätään itse. Tarjouksen sain ruokaan, ni maksaa 2200 suunnilleen ja juomat Tallinnasta 500e.

   Poista