maanantai 23. helmikuuta 2015

Meidän häiden do's and don'ts

Olimme viime lauantaina vieraina häissä. Muutama vuosi onkin ehtinyt mennä viimeisimmistä häistä, joten oli kyllä kiva päästä välillä juhlimaan näissä merkeissä. Tykkään häistä aivan älyttömästi, mutta vielä hauskempaa häissä on ehkä nyt, kun suunnittelee omia häitään. Tulee kiinnitettyä huomiota erilaisiin asioihin kuin ennen. Nyt ainakin tuli aika paljon sulhon kanssa keskustelua siitä, mitä meidän häissä on vaan pakko olla ja mitkä jutut jätetään ehdottomasti pois. Eikä tämä listaus ole sellainen, että muiden häissä näitä tulisi katsottua jotenkin pahalla, halutaan vaan meidän häistä meidän häät.

Ehdottomasti ei

Perinteisiä hääleikkejä - Meidän häissä ei tulla näkemään minkäänlaisia ryöstöjä, säärien tunnusteluja tms. Hääkimpun saatan viskata, puheita saa pitää ja ehkä joku leikkijuttu voidaan kehittää. Esim. näissä häissä oli sulhaselle esitetty etukäteen erilaisia skenaarioita pariskunnan elämästä ja hänen oli pitänyt pohtia ratkaisuja näihin tilanteisiin (Kylppärissä on hämähäkki. Miten siitä päästään eroon?). Sulhon vastaukset oli kirjattu ylös ja häissä samat asiat kysyttiin morsiamelta. Testattiin, kuinka samanlaisia vastauksia pari antaa. Tällainen ohjelmanumero oli ihan hauska jopa minun mielestäni.

Kirkkohäitä - Sulho ei kuulu kirkkoon, minä kuulun. Heti kosinnan jälkeen sulho sanoi, että jos haluan kirkkovihkimisen, niin hän voi kyllä liittyä takaisin kirkkoon. Tiedän kuitenkin, että heti häiden jälkeen hän eroaisi uudestaan ja tällainen kuulostaa minusta jo todella tekopyhältä toiminnalta. Vaihtoehtona olisi tietysti myös siviilivihkiminen ja siunaus kirkossa. Tällainen kaava oli näissä viime lauantain häissä eikä sitä toimitusta kyllä erota varsinaisesta vihkimisestä, jos ei kuuntele oikein tarkkaan. Vain kahdessa kohdassa papin sanat ovat hiukan erilaiset. Tilaisuus oli oikein kaunis, mutta kyllä tämä nyt vaan vahvisti sitä ajatusta, että meille ei tule minkäänlaista kirkkotoimitusta. Toivottavasti saamme järjestettyä siviilivihkimisen hääpaikalla, koska maistraattikaan ei oikein houkuttele. Jään odottamaan Punatulkun häiden Tuulian kertomusta heidän tilaisuudestaan ja vihkijästään.

Erillistä jatkopaikkaa - Jätetään pois kirkko ja siihen liittyvät siirtymiset. Eiköhän unohdeta samalla kaikki muutkin siirtymät eli haluamme, että kaikki hääpäivämme tapahtumat ovat samassa paikassa vihkimisestä virallisuuksien jälkeisiin jatkoihin. Vältytään kaikelta ylimääräiseltä sähläykseltä ja säästetään aikaa.

Vieraslahjoja - Ei hääkarkkeja (syy selviää, kun luet hiukan eteenpäin), eikä mitään muutakaan sälää. En vaan ymmärrä, miksi vieraita pitäisi lahjoa vielä ruokkimisen, juottamisen ja viihdyttämisen lisäksi. Turha kulu.

Suurta lapsilaumaa - En voi kirjoittaa, että ei ollenkaan lapsia, koska tulemme todennäköisesti kutsumaan sisarustemme lapset. Kavereiden lapset saavat kuitenkin luvan jäädä kotiin, koska häät on ehkä kuitenkin enemmän aikuisten juhla. Toki jotkut järjestävät todella lapsiystävällisiä häitä, mutta jos on tarkoitus kuluttaa alkoholia enemmän kuin parin lasin verran, niin mielestäni lapset kannattaa jättää pois laskuista. Sisarusten lapset ajattelimme kutsua, koska he ovat kuitenkin meille sukua, mutta hekin joutuvat poistumaan jossain vaiheessa iltaa.

Pakko saada

Hyvää ruokaa - Näissä lauantain häissä oli ihan huikeat ruuat. Ei perinteisiä hääruokia, vaan todella salaattipainotteinen menu täynnä ihania makuyhdistelmiä. Mulla ei ole mitään perinteitä vastaan, mutta onhan se kiva, jos häämenukin on parin näköinen.

Herkkubuffa - Tämä nyt on tullut ehkä esille jo useammassakin postauksessa, mutta en voi liikaa painottaa herkkubuffan tärkeyttä. Hääkarkit jää pois ja vieraat saa kasata mieleisensä herkkuannoksen itse. Ja koska olen itse erilaisten leivonnaisten suuri ystävä, tarvitaan herkkubuffaan karkkien lisäksi myös niitä. Ja kakku on tietysti oltava.

Livemusiikkia - Perheestäni löytyy musiikillisesti lahjakkaita henkilöitä ja esim. siskoani olen jo pyytänyt esiintymään edes parin kappaleen verran. Vieraat eivät kuitenkaan saa olla vastuussa viihdepuolesta, joten aiotaan hankkia myös joku hyvä coverbändi soittamaan musiikkia muutaman setin verran. Livemusiikki vaan nostattaa tunnelmaa ihan eri tavalla kuin vaikka spotifysta soitettu. Toki varmaan meidänkin häissä spotify tulee olemaan kovassa käytössä.

Hääyö hotellissa - Tämä nyt ei ehkä varsinaiseen hääjuhlaan vaikuta hirmu paljoa, mutta meidän omaan viihtymiseen sitäkin enemmän. Haluan häiden jälkeiseen aamuun jotain erilaista, sellaista mitä ei ihan joka aamu tule koettua. Haluan viettää aamun rauhassa uuden aviomieheni kanssa ja syödä aamiaisen hotellihuoneessa kahdestaan.

Dokumentaarinen valokuvaus - Hääpäivä menee aika nopeasti ohi eikä siitä jää muuta konkreettista käteen kuin uuden uutukainen aviopuoliso ja valokuvat. Haluaisin, että koko tuo pitkä päivä ikuistettaisiin aamusta iltaan, ettei mikään hetki pääsisi unohtumaan. Myös miehelle tämä on tärkeysjärjestyksessä aika korkealla, joten eiköhän meillä kuvaaja pyöri mukana koko päivän.


Mitäs pakollisia ja ehdottomasti ei juttuja muilla on?


P.S. Häähullun haaveiluja -blogissa on käynnissä ihan huikea arvonta yhteistyössä Ninkan kanssa! Menkäähän muutkin osallistumaan viimeistään la 28.2. mennessä. Arvontaan pääsee tästä.

4 kommenttia:

 1. Häissä on kyllä aina niin ihanaa! Viime kesänä pääsin vieraaksi 3 häihin. Kunpa tulisi tällekin vuodelle kutsuja, vaikka en kyllä tiedä ketään, joka olisi menossa naimisiin :)

  Muiden häissä on tosiaan hyvä "arvioida", mitä itsekin haluaisi omiin juhliin ja mitä ei. Mulla on osittain samanamoiset listat kuin sulla. En myöskään halua perinteisiä ryöstöjä enkä edes halua tehdä kakunleikkuusta mitään numeroa. Kimpunheiton kyllä haluan. Ja ehkä joku pieni leikki. Ja olisi ihanaa, jos vieraat haluaisivat pitää puheita. Niitä odotan!

  Olen myös miettinyt tuota vieraslahja-asiaa. Minäkään en ihan ymmärrä, miksi sellaisia olisi pakko olla. Todennäköisesti meidänkään häissä ei vieraita lahjota. Hyvä ruoka ja juoma saavat riittää :P

  Dj:n haluan, ja sitten olisi kiva, jos ystäväni laulaisi jonkun biisin. Tuntuu helpommalta tosiaan ulkoistaa hyvä musiikki jollekin ammattitaitoiselle dj:lle tai livebändille.

  Listaa voisi varmaan jatkaa loputtomiin, mutta tässä nyt ainakin muutama kannanotto :)

  VastaaPoista
 2. Noniin, listasi kuulostaa aivan samalta kuin meidän häämme! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Pitää siis vaan lukea sun blogi vielä oikein tarkasti läpi, niin tietää sit millaset häät meille tulee :D

   Poista
 3. Moikka! Jos on hakusessa hyvä ja nuorekas bilecoverbändi Tampereelta, ota yhteyttä erika.wikman@gmail.com, niin kerron lisää! :)

  VastaaPoista